"... s očekáváním přijďte, s dobrým pocitem odejděte"


Vynálezy a vynálezci ovládli Svornost 2014

01.08.2014 16:52

Tradiční letní akce pro rodiče s dětmi proběhla i letos a skoro se mi nechce věřit, že tomu tak je...

V tradiční sestavě (s pár nováčky) jsme se sešli opět na boudě Svornost v Peci pod Sněžkou, kde nás čekalo krásných 14 dní mezi přáteli a kamarády.

Tématem letošního ročníku byly vynálezy a vynálezci. Nechala jsem se inspirovat svoji novou funkcí (učitelky fyziky), kdy během celého roku na fyzikálních seminářích žasnu, jak úžasný je svět kolem nás. Intuice mě nezklamala, i přesto, že byly prázdniny, děti (i dospělí) se pokusů se zájmem zúčastnily a žasly úplně stejně, jako já.

 

  

Zkouškou vědomostí a znalostí se stala letošní bojovka - resp. kvíz, který si můžete vyzkoušet zde. Najdete zde také spoustu zajímavostí ze světa vynálezů a vynálezců, a to nejen světových, ale i těch ryze českých.

I v letošním roce jsme společně vyrazili na celodenní výlet. Po pár letech se stala opět cílem Sněžka. Museli jsme vyzkoušet jízdu novou kabinkovou lanovkou. A tak nás první týden svezla mašinka tentokrát dolů do Pece pod Sněžkou a již v 9 hodin jsme nastoupili do lanovky a vydali se na nejvyšší vrchol naší republiky. Cesta to byla velmi příjemná, počasí naprosto úžasné - slunce a skoro žádný vítr a na vrcholu Sněžky bylo pár minut téměř liduprázdno. Zpět jsme to vzali již po svých, tradiční cestou přes Luční boudu, Bufet na rozcestí a Liščí horu. Někteří se stihli podívat i do Polska - na polskou stranu Sněžky, cestou přes plesa a skalní město.

Druhý týden byl trochu dramatičtější, protože jsme se pět minut před odchodem dozvěděli, že mašinka je rozbitá. Tak pro nás přijelo několik taxi vozů... No kdopak z vás se může pochlubit, že jel na výlet taxikem? Vytvořili jsme také skupinku "chrtů", která se vydala do sedla pod Sněžku po svých přes Obří důl. Bylo sice trochu mlhavo, ale kolem poledne vyšlo sluníčko a výlet se opět vydařil.

 

 

Jediný deštivý den nám letos zpříjemnilo loutkové divadlo jednoho herce, které na Svornost přijelo. Představení o čertech bylo sice hezké a veselé, ale největší úspěch sklidilo asi hodinové vyprávění o loutkách a hlavně zkoušení toho, co loutky dovedou... Všechno jsme si mohli vyzkoušet, a tak jsme se na pár minut stali loutkoherci.

 

Kromě toho všeho jsme si užili tradiční keramickou dílnu s Bosorkami, běhání po lese, borůvky, noční bojovku, skrývání se před Zombíky, táborák, drhání i vyřezávání, koupání v bazénu, večerní grilování a...

Takže za rok zase na Svornosti... na viděnou.

—————

Zpět