"... s očekáváním přijďte, s dobrým pocitem odejděte"


Noc s Andersenem 2009

06.04.2009 13:25

 

Letošní Noc s Andersenem proběhla na naší škole z pátku 3.4. na sobotu 4.4.2009.

Byla to noc plná překvapení, pohádek a prima nálady.

V ZŠ Hostýnská jsme se v letošním roce sešli již potřetí, a nutno podotknouti, že každým rokem přibývá nočních spáčů, ale také třídních učitelů, kteří mají chuť s dětmi tuto noc ve škole strávit.

Jako každý rok i letos byla pro děti připravena zábavná hra. Vzhledem k tomu, že si v letošním roce připomínáme výročí Ondřeje Sekory, byla hra inspirována jeho nejznámější dětskou knihou o Ferdovi Mravencovi. Děti musely zachránit a ubránit mraveniště před zákeřnými rezavými mravenci a umístit kukly zpět do mraveniště. Čekalo je celkem 7 úkolů a všechny skupinky došly bez problémů až do cíle.

Již za tmy čekala na děti "pyžamová párty" v tělocvičně školy, kterou pro ně uspořádala děvčata z devátých tříd. Tančilo se dlouho do noci, dokud jsme nemuseli přestat, protože hluk z tělocvičny byl slyšet až na ulici...

Po destáté večer se mohly nejmenší děti přijít podívat na pohádku na dobrou noc do cvičného bytu. I v tomto případě jsme se nechali inspirovat letošním výročím - výročím pana Františka Nepila - takže pro ně byly připraveny tři příběhy z cyklu "Já Baryk".

Kolem jedenácté hodiny začala "noční hra". Druhé a třetí patro se proměnilo ve strašidelný dům a všichni, kdo zvládli projít bludištěm, byli velmi stateční... Na chodbách svíčky a v zákoutích podivné postavy...

No a pak už se šlo spát. Na někoho čekala ještě pohádka z knížky ve třídě, někdo usnul hned. Každopádně ráno všichni včas vstali a odebrali se do svých domovů.

Těšíme se na další Noc s Andersenem v roce 2010!

 

Shrnutí letošního ročníku:

-                    oficiálně se přihlásilo 836 míst, kde Noc s Andersenem proběhla

-                    3 místa se nacházela ve Slovinsku, 47 míst v Polsku a 118 míst na Slovensku

-                    celkem se akce zúčastnilo více než 26 000 dětí a 4 500 dospělých

-                    v naší škole přespalo více než 120 dětí a 10 dospělých

V letošním roce jsme si připomněli výročí Ondřeje Sekory a pana Františka Nepila.

 

Fotografie z akce si můžete prohlédnout a stáhnout na adrese:

https://kckruh.rajce.idnes.cz/

 o přihlašovací jméno a heslo si napište na adresu: laznickova@hostynska.cz

 

Něco z historie Noci s Andersenem 

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje - knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedání před televizní obrazovkou k počítačový hrám. Tento stav kritizuje široká veřejnost, nám všem se zdá, že dnešní děti nečtou. Bylo provedeno mnoho výzkumů dětského čtenářství s alarmujícími výsledky, ale jen málokterý z nich radí, jak ze začarovaného kruhu ven. Mnozí odborníci lámou hůl nad rozvojem čtenářských návyků.

A přitom existuje docela jednoduchá cesta (jak tvrdí známý pražský psycholog dr.V.Mertin) - dát dětem osobní příklad a ukázat jim, že číst je veliké dobrodružství. V rodině, kde čtou rodiče, nemají děti závažné problémy se čtením. Metoda osobního vzoru v předčítání nás vedla k první noci v knihovně v roce 2000, kdy jsme chtěli zároveň oslavit Mezinárodní den dětské knihy, který se připomíná každoročně 2.dubna na celém světě v den narození známého dánského pohádkáře.

První Noc s Andersenem proběhla v roce 2000 v uherskohradišťské knihovně a na dvacet malých čtenářů čekalo noční dobrodružství v podobě čtení pohádek, soutěží, her a překvapení. Od tohoto data se akce opakuje každý rok a míst, kde se děti i dospělí v pohádkovou noc schází stále přibývá.

 

  

—————

Zpět