"... s očekáváním přijďte, s dobrým pocitem odejděte"


Prázdniny v Kruhu 2009

04.10.2009 12:48

Naše centrum Kruh připravuje program pro děti a dospělé i v době letních prázdnin a dovolených.

V letošním roce proběhly celkem 2 letní školy (ve dnech 1.-3.7.2009 a v době 24.8.-28.8.2009 - letní škola a letní škola animace).

Pro děti ve věku 7-11 let byl připraven bohatý program. Podnikli jsme výlet podél Vltavy, který se stal nakonec nejdobrodružnější akcí celé letní školy. Původně byl naplánován pouze na červenec, měli jsme dojet vlakem do Roztok nad Vltavou, odtud přívozem do Klecánek a pak podél řeky pěšky až do pražské Troje do Loděnice na oběd. Výlet nám trochu zkomplikovalo počasí, protože nastaly povodně, takže jakákoli cesta přes řeku a podél ní, byla vyloučena. Volili jsme proto náhradní variantu, prošli jsme Drahaňským údolím a Bohnickým údolím jsme se zase vrátili zpět na autobus.Do Loděnice jsme pak dojeli MHD. Plánovaná cesta přívozem se uskutečnila až v srpnu, kdy nám počasí opravdu přálo a celý týden bylo krásné počasí.

 

       společné foto v červenci                               společné foto v srpnu

V červenci jsme se vydali také do lanového centra v Ořechu. Celé dvě hodiny jsme měli centrum jenom pro sebe a mohli jsme si vyzkoušet všechny překážky. Nebylo to nic jednoduchého, pohled na zem z výšky 6-ti metrů je jenom pro otrlé.

V srpnu se konala kromě letní školy i letní škola animace. Během týdne děti vytvářely svoje vlastní animované filmy. Některé z nich jsou velmi povedené a tak plánujeme přihlásit jeden z filmů do soutěže dětských animovaných filmů na mezinárodní festival animovaných filmů Anifest 2010.

Pro ty, kteří  se nevěnovali animaci, byl připraven zajímavý program. Kromě výletu podél Vltavy jsme tentokrát vyrazili i na další celodenní výlet do skanzenu "Solvayovy lomy" v Českém Krasu. Celý den jsme byli mimo civilizaci, ve skanzenu jsme si prohlédli expozici o tom, jak a co se v Českém Krasu těžilo, projeli jsme se důlní mašinkou po celém areálu, a také jsme se podívali do dolu. Cesta zpět do civilizace vedla podél Bubovického vodopádu lesem, který připomínal spíše prales.

  

A jako každý rok i během letošní letní školy navštívily děti horolezeckou stěnu v areálu Gutova, kde se jich ujali zkušení instruktoři. Děti si tak mohly vyzkoušet lézt jako opravdoví horolezci, s úvazky i karabinami, učily se, jak správně jistit kamaráda na stěně, zkoušely překonat strach i lenost. Letní školu zakončil tradiční táborák v Malešickém lesoparku.

  

Na přelomu července a srpna jsme se již posedmé vydali na Boudu Svornost do Pece pod Sněžkou v Krkonoších. Během dvou turnusů se v termínu 25.7. - 8.8.2009 na Svornosti vystřídalo celkem 30 rodin s ratolestmi. Pro starší děti byla připravena celotáborová hra "Výstup na Nangá Parbat". Menší děti si pak každé dopoledne hráli na louce nebo v lese.

 

O tom, jak výstup na nejtěžší osmitisícovku vypadal a co všechno museli horolezci překonat, si můžete přečíst zde.

    

                       vrcholové fotografie ze závěrečného výstupu

 

Díky závěrečné dražbě dětský obrázků se nám podařilo získat finanční prostředky na nákup her a sportovních potřeb pro děti do centra. Všem, kteří se dražby zúčastnili, moc děkujeme. Informace o čerpání peněz najdete zde.

 

Co dodat. Léto skončilo, ale zážitky zůstaly. A já doufám, že společně prožitý čas jak na letní škole, tak na Svornosti, byl pro všechny příjemný, a že na něj budeme rádi vzpomínat.

Asi nejlépe vše vystihuje píseň, kterou na závěr našeho Krkonošského pobytu složila a zazpívala světoznáma hudební dívčí trojice "JIPEŠA". Tak za rok na viděnou!

"Na hory, na hory, obujeme pohory, pohory,

stan si brát nebudem, nebudem,

na Svornosti pobudem, pobudem,

až dosáhnem vrcholu, vrcholu,

zazpíváme si spolu, si spolu,

až úkoly splníme, splníme,

u Čandů se najíme, najíme  a za rok se vrátííííme!"

  JIPEŠA

 

 

 

—————

Zpět